Etapp 1: Abisko Turiststation - Abiskojaure

Etapp 1: Abisko Turiststation - Abiskojaure. 14 km, +105 meter

Flyg är rätt smidigt nuförtiden, sms-checkin, och automatisk bagageinlämning gör att man inte behöver köa särskilt på Arlanda. Flyget landade i Kiruna kvart i två, bussen mot Abisko gick kvart över så jag hann käka lunch. Väl på turiststationen i Abisko köpte jag bröd och en laddning gas till köket, iom. att man inte får ta med gasen på flyget så behöver man köpa på plats innan man påbörjar vandringen. 16:20 gick jag igenom den lilla stuga/portal som hälsar en välkommen till Kungsleden. Raskt tempo var beställt då jag ville hinna upp till stugorna i Abiskojaure relativt snabbt för att få en sängplats.


Vandringen startar vackert med fjällskog och Abiskojåkka nära på högersidan. Jåkken har skurit en riktig canyon genom berget, vattnet har en fascinerande klar turkos färg. Dags att fylla flaskan.









Stigen är ännu bred här, rena grusvägen med en del rötter och sten. Väldigt lättgången slakmota upp till sjön. Här kom hela turens enda (!) regnväder, lite duggregn men inte så att man behövde ta upp regnkläderna. Snarast lite skönt svalkande.






Några rejäla broar passeras innan man når upp till Abiskojaure och heden brer ut sig på vänstersidan. Giron hänger nästan lite hotfullt ut över en i sydöst i kvällsolen. Till slut vid halv åtta kom jag fram till bron över till Abiskojaurestugorna och fick där den näst sista sängplatsen. De som anlände senare fick madrasser att sova på i köket/gemensamma rummet i stugan men det går ju bra det med.







På avstånd, i passet som man går upp i nästa etapp söderut presenterar sig nu Kåtotjåkka (1991 m.ö.h.) i fjärran. De högre fjällen närmar sig... Nu var det dock dags att sova.