
Jag hade när jag startade från Abisko inte fastlagt någon exakt färdplan men hade räknat på att jag om jag gick Sälka - Kebnekaise Turiststation på en dag skulle få en dag ledig för återhämtning eller en topptur eller något annat längs vägen. Jag hade innan resan varit lite kluven till om jag var så sugen på att försöka ta Kebnekaises sydtopp den väg som är passande för en ensam person utan klätterutrustning med sig, den västra leden dvs. (Den östra leden kräver visst glaciärkunnande och underlättas om man har sele och via ferrata-utrustning med sig.) Västra leden är en hyfsat krävande heldagsvandring men utan klätterpassager. När det är högsäsong och fint väder är den välfrekventerad med mer än hundra toppbestigningar om dagen. I Vistas stötte jag på en annan vandrare som berättade om sin topptur till Kebnekaises sydtopp som han hade gjort för ett antal år sen. Han hade då gått från Singistugorna och tagit Dürlings led upp till sydtoppen för att sen på nervägen följa västra leden till turiststationen. På så sätt tar man toppen "på vägen" mellan Singi och turiststationen så att säga. Det passade in i min plan och efter en del velande på kvällen ställde jag klockan på väckning halv sex.

Till att börja med följer man Kungsleden norrut (samma väg man kom ner föregående dag) i två kilometer. Efter att man passerat renstängslet

Vandringen är lätt upp mot Singivággi tills man når Singicohkkas norra sida i passet. Här övergår terrängen till blockterräng som får passeras lite på skrå. Efter det första partiet så rör man sig närmare Singijohka och går fram över några gräsängar till något som ser ut som en mur ur vilken jåkken kommer fram. På toppen av "muren" ser man in i Singivággi som här är bedövande vacker.
Nu vänder man norrut in i Kaffedalen, relativt omgående vadar man över den lilla jåkken som kommer ner och man går därefter på östra sidan. Här blir det återigen blockigt och den här gången håller det sig så tills man är över på andra sidan bergen en bit ner i Kittelbäcken. Det låg en del snö kvar vilket underlättade vandringen.


Efter en inledande stigning planar Kaffedalen ut en del när man närmar sig gapet mellan Vierranvárri och toppen 1641. Här har man en fantastisk utsikt ner i Singivággi som nu ligger fyrahundra meter nedanför.


Efter att kort beundrat utsikten påbörjade jag den sista stigningen till passet mellan Kebnekaise och Vierranvárri där man ansluter till Västra leden. Här kom det enda lite knixigare partiet, fortfarande dock relativt lätt, när jag passerade en liten jåkk som rann över det kala klipp&stenpartiet på Kebnekaises södersluttning.




Jag knatade på en gång upp i snön som mest liknade blöt sorbé. Toppen är en smal kam, det fick plats knappt två människor i bredd på kammen och på båda sidor sluttade snöfälten brant utför var sitt stup. Förhållandena på toppen ändrar sig mellan åren och även under samma säsong så hur många som kan pulsa runt längst upp är olika vid olika bestigningar.

Utsikten är givetvis fantastisk, det är nästan svårt att urskilja horisonten då avlägsna blånande berg glider ihop med himlen även en klar dag som denna.


Ganska snabbt blir man dock påmind om att Kebs sydtopp är


Med toppen nådd och bestigen var det bara resten kvar.
Det tråkiga med Västra leden är Vierranvárri. För att ta sig mellan turiststationen och toppen längs denna led behöver man bestiga berget för att direkt kasta bort tvåhundra surt uppstigna höjdmeter ner till passet. På väg tillbaka måste man givetvis göra om detsamma. Det är faktiskt en fördel med en bestigning av Kebnekaise längs Dürlings led, man "slösar" inte bort några höjdmeter.
Längs med norrsidan av Vierranvárri började packingen, de 1400 höjdmetrarna

Efter fortsatt brant nedfärd över blockterräng, lite kontrollerad rutschkana nerför ett snöfält och ett mindre vad så når man relativt slät mark och fjällheden igen. Nu är det bara ca. fem kilometer kvar till turiststationen med dusch, mat, säng (och öl). Jag nådde fram vid kvart i sex på kvällen, lite drygt elva timmar inklusive pauser kändes ändå ganska raskt marscherat av en klen kontorsråtta. Ölen fick vänta till kl. tio. Person och materielvård fick prio ett.