Etapp 5: Sälka - Singi

Etapp 5: Sälka - Singi. 12km, +40/-155 meter




Tillbaka på Kungsleden igen lämnade jag Sälkastugorna strax efter kl tio för den lätta etappen ner till Singistugorna. Etappen är relativt kort (12km) och går lätt utför i stort sett hela vägen. Planen var att gå sträckan i ett svep och få en lång skön eftermiddag att ta igen mig på inför nästa dag.




Leden går rakt söderut genom den breda Tjäktjavagge. Solen sken från en nästan helt klar himmel och det var återigen nästan någon grad för mycket. Det är man väl inte så bortskämd med i fjällen annars så det var inte läge att klaga.








På västra sidan av dalen tornar Sälka upp sig, med en vacker hängande glaciär som gör att berget ger ett imponerade intryck.








Kungsleden går här över den platta lättgångna heden vilket tyvärr inbjuder till att varje vandrare kan ta lite av sin egen väg. Slitaget på fjället blir rätt stort och leden växer sig 5-10 meter bred på vissa ställen och för ibland tankarna mer till ett slitet festivalfält i miniatyr. Landskapet runt om uppväger dock lätt detta, vyerna är enorma.






Efter ungefär halva vägen ser man om man ser upp i dalen mellan Doulbanjunni och Guobicohkka Kebnekaises båda toppar rakt västerifrån. En av tankarna med att ta en lite lugnare dag var att spara kraft inför dagen efter. Jag hade tänkt lite på att kanske ta en något jobbigare väg till Kebnekaise Turiststation efter att diskuterat vägen med en annan vandrare i Vistas. Frågan var om jag skulle orka gå upp halv sex på morgonen nästa dag.